Ciastka zbożowe

Ciastka zbożowe

  • 6 łyżek otrąb żytnich
  • 1 łyżka mąki żytniej grubomielonej
  • 1/2 szklanki mleka 2% lub wyżej
  • kilka zmiażdżonych migdałów
  • stewia suszona bądź słodzik ze stwii w proszku (ja daję około 3 saszetek słosziku „better stewia”. ale w sklepach z ekologiczną żywnością można zakupić susz ze stewi)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 3 łyżek sezamu
  • łyżka ziaren słonecznika
  • 2 jajka

odstep13
Wyżej zostały podane przykładowe proporcje. Składniki spokojnie można dodawać na oko i według upodobania. Na początku ubijamy białko z jajek. W międzyczasie gotujemy otręby z mlekiem, aż do zgęstnienia masy i odparowania większości mleka. Czekamy, aż masa ostygnie. Dodajemy do białek. Następnie dodajemy pozostałe składniki powoli mieszając. Masa musi być gęsta aby można było z niej uformować kulki, w tym celu jeśli jeszcze nie uzyskaliśmy takiej konsystencji dodajemy więcej ziaren sezamu i słonecznika. Jeśli nasze ciasto jest mało lepkie można też utworzyć placki z ciasta i zapiec. Nakładamy na blaszkę, która uprzednio wyłożona jest papierem do pieczenia.

Piec w 180′C przez ok. 20-30 minut (do złotego koloru).

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
 
shared on wplocker.com