Danie z Bakłażana

Danie z Bakłażana

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 mała garść zielonej fasolki
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • przyprawy: pieprz cayenne, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylia

odstep13

Na początku przygotowujemy bakłażana. Kroimy go na drobne kawałki, około 2cm x 2cm. Pokrojony bakłażan wkładamy do durszlaka, posypujemy mocno solą i odstawiamy na 20-30 min. W ten sposób pozbędziemy się z bakłażana soku, który posiada mocną gorycz. Po tym czasie, opłukujemy bakłażana, którego mamy już gotowego do dalszego etapu gotowania.

W między czasie nagrzewamy garnek z tłuszczem kokosowym, na którym podsmażamy cebulkę. Gdy cebulka nam zmięknie dorzucamy bakłażana i również chwile smażymy.

Po około 10 min. dodajemy wszystkie pozostałe składniki: pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną fasolkę, czosnek, koncentrat i przyprawy. Porządnie mieszamy, zmniejszamy ogień na średni, dodajemy trochę wody (u mnie wszyło około pół szklanki) i dusimy pod przekryciem.

Jeśli danie na koniec robi się zbyt wodniste wystarczy chwilę pogotować bez przykrycia aby woda odparowała.

Po 30 min. duszenia, jeśli bakłażan jest już całkowicie mięciutki, lekko rozpadający, danie jest gotowe do zjedzenia.

Pozdrawiam i Smacznego!

 

One Comment

  1. Mega pyszne!!!!!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
 
shared on wplocker.com