Dziki ryż z jajkiem sadzonym i żółtą mieszanką warzyw

Dziki ryż z jajkiem sadzonym i żółtą mieszanką warzyw

  • pół szklanki ryżu dzikiego
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano, sól morska, pieprz, czosnek granulowany, pieprz cayenne
  • mrożone warzywa żółte na patelnie
  • jajko

odstep13
Ryż dziki gotujemy około 45 min. W miedzy czasie podsmażamy na patelni ( najlepiej na tłuszczu kokosowym – jego właściwości są opisane w zakładce „super żywność”) cebulkę pokrojoną np. w pół księżyce. Gdy cebulka po około 5 min będzie gotowa dodajemy połowę zawartości opakowania mrożonych warzyw. Można też samemu przygotować mieszankę ze świeżych warzyw. W tym celu najlepiej mieś zakupioną szatkownicę do warzyw. Szatkujemy marchewkę, żółtą i czerwoną paprykę oraz do smaku ziarna kukurydzy. Można dodać też coś od siebie o niskim indeksie glikemicznym. Ja np. dodałam jeszcze resztkę pokrojonej cukinii z poprzedniego obiadu.

Na koniec sadzimy jajko też na tłuszczu kokosowym. Obiad gotowy, a my coraz bliżej bycia zdrowymi, szczęśliwymi ludźmi:) Smacznego!

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
 
shared on wplocker.com