Humus / Pasta z zielonego groszku z miętą

Humus / Pasta z zielonego groszku z miętą

  • 200 g groszku zielonego (najlepiej świeżego, ewentualnie mrożonego)
  • 20 świeżych liści mięty
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz świeżo mielony, sól morska

odstep13
Nasiona słonecznika i pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni (bez żadnych dodatków, bez oliwy) aż nabierze brązowawego koloru. Nasiona (słonecznika i siemię lniane) oraz pestki mielimy na początku w blenderze. Dodajemy groszek i mięte i ponownie mielimy blenderem. Po zmieleniu wcześniejszych składników dodajemy wszystkie pozostałe aż do otrzymania jednolitej gęstej masy, zwanej humusem. Humus doskonale komponuje się z żytnim chlebem na zakwasie, który można jeść w drugiej fazie diety przeciwgrzybiczej. W pierwszej fazie diety ja humus dodawałam np. do  smażonego łososia lub pieczonego i smażonego kurczaka jako dip.

 

Pozdrawiam i zapraszam do zapoznania się z pozostałymi przepisami diety przeciwgrzybiczej :)

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
 
shared on wplocker.com