Pieczona pierś z kurczaka z brokułami

Pieczona pierś z kurczaka z brokułami

  • jedna pierś z kurczaka
  • 1/4 główki brokuła

Składniki na marynatę do mięsa:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy typu Dijon ( nie zawiera cukru )
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta bazylii

odstep13
Umyte mięso osuszamy i wkładamy do naczynia, wraz z marynatą, którą przygotowujemy z wyżej wymienionych składników, zwyczajnie mieszając je ze sobą. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Im dłużej kurczak poleży w lodówce, tym mięso po wypieczeniu, będzie bardziej soczyste i kruche. Gdy mięso już odpowiednio długo poleży, odsączamy je z marynaty, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 180 st. do wypieczenia. Mięso powinno się piec około 35-40 min.

Brokuła kroimy na kawałki w drobne różyczki. Myjemy i gotujemy na parze do uzyskania miękkości około 12 min. Może również jeść w formie surowej lub gotować krócej. Im krócej brokuły będą nastawione na działanie wysokich temperatur tym więcej właściwości odżywczych zachowają.

Do podania pierś z kurczaka rozdrabniamy na mniejsze kawałki i różyczkami brokuła.

Polecam do dania przyrządzić np. sos jogurtowy dostępny we wcześniejszym przepisie : brokuły z sosem jogurtowym .


 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
 
shared on wplocker.com