Pieczone skrzydełka kurczaka z sosem czosnkowym

Pieczone skrzydełka kurczaka z sosem czosnkowym

  • 3 skrzydełka kurczaka
  • łyżeczka oliwy
  • mały jogurt naturalny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, czosnek granulowany, sól morska

odstep13
Skrzydełka rozczłonować na 3 części ( rozcinamy w miejscu stawów). „Ogonek” – najmniejsze odkrojone części możemy zamrozić i zostawić sobie np. na rosół. Z dwóch pozostałych części skrzydełek wykonamy danie. Rozdrobnione części kurczaka wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę oliwy i przyprawiamy. Odkładamy do lodówki na 1-2 godzin aby mięso się przegryzło. W między czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Przelewamy jogurt do miseczki, dodajemy zmiażdżonego czosnku, sól morską, czosnek granulowany i bazylię. Całość mieszamy i także odstawiamy do lodówki.

Po 1-2 godzinach wyjmujemy kurczaczka i wstawiamy do piekarnika na tacce do grillowania na 180 st. do piekarnika na łącznie około 40 minut. W połowie tego czasu dobrze jest przełożyć kurczaka na drugą stronę, aby ładnie się dopiekł.

Danie podajemy z dowolnymi warzywami. Ja wybrałam pomidora w połączeniu z cebulką i rukolą. Do pierwszego etapu nie powinno się podawać pomidorów, można więc je zastąpić np. ogórkiem.

Pozdrawiam i Smacznego:)


 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
 
shared on wplocker.com