Pudding z nasion szałwii z migdałami (Chia seeds)

Pudding z nasion szałwii z migdałami (Chia seeds)

Składniki (na dwie porcje) :

  • 350 ml mleka (do wyboru migdałowe, sojowe, zwykłe) lub wody
  • 5 łyżek stołowych nasion szałwii (chia seeds)
  • mała garść migdałów
  • kilka suszonych listków naturalnej stewii, bądź pokruszony słodzik na bazie stewii (około 4 tabletki)

odstep13

Mam okazję dzisiaj przedstawić Wam moje najnowsze odkrycie w dziedzinie deserów, które można spożywać na diecie przeciwgrzybiczej – candida. Po wykonaniu dogłębnych przeszukiwań na zagranicznych forach odkryłam, że ziarna szałwii są dozwolone w naszej diecie, a po za tym ich wartość jest niezastąpiona. W swoim składzie mają zaledwie 5% cukrów, więc nie wpływają na namnażanie się Candida Albicans. Zawierają dużą ilość błonnika, gdyż aż 25% czyli pozytywnie wpływają na namnażanie się tych dobrych bakterii naszej flory jelitowej, która także wpływa ujemnie na przerost grzybów i drożdżaków. Zawierają też duże ilości makro i mikroelementów oraz kwasy omega 3 wpływających pozytywnie na naszą odporność. Zachwyciłam się tym deserem gdyż nie tylko wspaniale smakuje ale jak dla mnie wygląda oszałamiająco:) Chwilami nawet cieszę się, że walka o zdrowie skierowała mnie na drogę ku zdrowemu odżywianiu, gdyż dzięki temu można poznać takie o to przepisy i żywność, która odżywia nasz organizm, nie osłabiając go, tak jak to robi śmieciowe jedzenie.

O.K. Przejdę do konkretów i to będzie najlepsze, gdyż danie przygotowuje się zadziwiająco prosto. Można z niego wytworzyć setki kombinacji, nie uruchamiając nawet kuchenki ani piekarnika. JA dziś przygotowałam wersję taką aby pasowała do każdego etapu diety, czyli etapu I, II oraz III.

Przepis:

Na dwie porcje potrzebujemy około 350 ml mleka – ja używam migdałowego, które fajnie zmienia smak deseru na lekko orzechowy (może być również woda, lub zwykłe mleko, jak też mleko sojowe). W mleku blenderem rozdrabniamy migdały na drobne kawałeczki.

mleko migdałowe z migadałami dieta candida

Do uzyskanej mlecznej substancji wrzucamy nasiona stopniowo mieszając np. ubijakiem do piany, aby zapobiec grudkowaniu.

mleko i nasiona szałwii dieta candida

Po wymieszaniu wszystkich ziaren zauważymy ze mleko powoli gęstnieje. Nasiona szałwii mają niesamowite właściwości hydrofilowe (potrafi pochłonąć tyle wody, że masa ziaren zwiększa się 12 krotnie). Ta właściwość pomaga w stopniowym nawadnianiu organizmu po zjedzeniu nasion.

mleko i nasiona szałwii wymieszane- pudding dieta candida

Jedynie teraz co zostaje nam do zrobienia to odłożyć uzyskany przez nas produkt do lodówki na min. godzinę. Po upływie tego czasu możemy przełożyć do odpowiednich naczyń i zajadać się przepysznym deserem:) Smacznego!


 

4 Comments

  1. Witam :-) Mam pytanie. Kupiłam dzisiaj w sklepie ze zdrową żywnością nasiona chia ( tak jest napisane na opakowaniu ). Bardzo chciałam zrobić dzisiaj sobie ten przysmak. Zapamiętałam z Twojego blogu niestety tylko pierwsza część nazwy i to, że są to nasiona szałwii. Nie wiem czy mogę użyć tych nasion do puddingu, ponieważ nie ma drugiego członu nazwy: seeds. Nie wiem też czy jest jakaś różnica między nasionami, którymi kupiłam a tymi z przepisu. Czy mogę wykorzystać do puddingu te które posiadam? I mam jeszcze jedno pytanie czy mogę jeść popping ( ekspandowane nasiona amarantusa i ekspandowane nasiona orkiszu? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.

  2. I jeszcze jedno pytanie :-) Jakiej firmy kupujesz nasiona chia seeds?

  3. Seeds to po angielsku nasiona. Jedz spokojnie :)

  4. No niestety jestem niemieckojęzyczna ;-) Ostatnio byłam w sklepie ze zdrową żywnością w Niemczech. Tam to mają wybór *-*
    A swoja drogą dodalam do puddingu kawałek grejpfruta. Pychaaa ;-)

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
 
shared on wplocker.com