Puszysty omlet ze szpinakiem i łososiem

Puszysty omlet ze szpinakiem i łososiem


odstep13

Omlet to wspaniały pomysł na śniadanie. Jest łatwy i szybki w wykonaniu. Jest sycący i dostarcza dużo wartości odżywczych z rana. Jest to danie lekkostrawne, gdyż białka i składniki z jajek są łatwo przyswajane przez organizm. Takie śniadanie jest polecane dla osób z problemami ze strony układu pokarmowego.

Omlet to danie przygotowane z ubitych jaj. Zasadą dla wykonania jak najbardziej puszystego omletu jest wprowadzenie w jego strukturę jak największej ilości pęcherzyków powietrza. Pomaga w tym dodanie np. małej ilości mleka. Dopuszcza się jednak również dodanie jedynie wody lub śmietanki.

Dodatki do omletu można oczywiście dobierać w nieskończoność co czyni to danie bardzo elastyczne.

Składniki:

Omlet:

  • 2 jajka
  • 50ml mleka (3 łyżki)
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka masła do smażenia

Sos szpinakowy z łososiem:

  • 1 mała cebulka
  • 10o gram łososia surowego
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • 2 garście świeżych liści szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy do podsmażenia
  • Przyprawy: czosnek granulowany, pieprz świeżo mielony, bazylia, zioła prowansalskie, sól morska

Danie przygotowujemy od przyrządzenia sosu szpinakowego. Łososia dzielimy na drobne części i przyprawiamy.na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebulkę z dodatkiem wyciśniętego czosnku. Po około 3 min, gdy cebulka się zeszkli dodajemy łososia i całość podsmażamy. Gdy łosoś już się zetnie dodajemy rozdrobnione liście szpinaku, można porwać w rękach na drobniejsze części. Całość smażymy jeszcze jakiś czas aż szpinak zmięknie i odstawiamy do ostygnięcia i po około 10 min dodajemy jogurtu.

sos szpinakowy z łososiem

W tym czasie możemy już przygotować omlet. W tym celu nastawiamy już patelnie do nagrzania. Do miseczki wbijamy 2 jajka i dolewamy mleka. Jajka ubijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie masę wylewamy na patelnie, zmniejszamy ogień i czekamy aż całość się zetnie, nie przewracając omleta. Po około 5-6 min nasz omlet powinien już być gotowy. Teraz tylko wystarczy dodać przygotowane wcześniej dodatki, w naszym przypadku sos szpinakowy.

Smacznego!

omlet dieta candida

 

5 Comments

  1. świetna strona! bardzo pomocna, dieta przeciwgrzybicza nie musi być nudna, dzięki!

  2. rewelacyjny pomysł!
    Ja mam laktozę wykluczoną z pierwszego etapu diety, więc zastąpiłam mleko kefirem i dodałam troszkę mąki orkiszowej. A do środka dałam avocado. Mówię Wam! Pycha! :)
    Następnego mam zamiar zrobić z odrobiną stevii zamiast soli i z musem kakaowym na bazie avocado. Tym, z Twoich przepisów :)

  3. Bardzo smaczne danie! :-)

  4. moze nie jestem lekarzem, ale z tego co wyczytalam to w tej diecie zabrania sie spozywania nabiału i avokado,

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
 
shared on wplocker.com