Roladki z papieru ryżowego

Roladki z papieru ryżowego

  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • łyżka oleju kokosowego
  • 3-5 ząbków czosnku
  • mała cukinia
  • czerwona papryka
  • 3-4 pomidory
  • przyprawy: świeża bazylia, świeżo mielony pieprz, szczypta soli morskiej, szczypta pieprzy cayenne, oregano
  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 1/2 szklanki ryżu dzikiego, naturalnego lub brązowego

odstep13
Pierś z kurczaka kroimy na bardzo drobne kawałeczki wielkości kostek około 1cmx1cm. Doprawiamy przyprawami i odkładamy an chwilę do lodówki, żeby mięso się przegryzło. nastawiamy do gotowania ryż, dziki przykładowo gotuje się około 35 minut, a naturalny około 30 minut dlatego warto to zrobić na samym początku. Na Patelni, na oleju kokosowym podsmażamy drobno porojoną cebulkę, czosnek i drobno pokrojone pomidory. Gdy zależy mi na czasie, dodaję czasem pokrojone pomidory z puszki ale sprawdzam zawsze z tyłu czy w składzie przypadkiem nie ma cukru. Są niestety takie w których jest on dodawany, i takie, gdzie znajdują się same pomidory. Na patelnie dorzucamy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Na osobnej patelni podsmażamy na oleju kokosowym kurczaka i gdy już będzie gotowy po około 5 minutach, dodajemy go do warzyw. Na koniec gdy już ugotuje się ryż wszystkie składniki mieszamy razem.

Mamy już gotowy farsz. Teraz wystarczy tylko w letniej wodzie zwilżyć z obu stron papier ryżowy , osuszyć ręcznikiem papierowym i zawinąć nimi farsz. Roladki są już gotowe do spożycia. Można spożywać na zimno lub zapiec sobie dodatkowo w piekarniku.

Pozdrawiam i smacznego!

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
 
shared on wplocker.com