Sałatka śledziowa z czosnkiem i porem

Sałatka śledziowa z czosnkiem i porem

Składniki:

  • 3-4 płaty sledzi z oleju
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 4 małe pory albo około 150 gram (ja kupiłam opakowanie w którym pory mieszczące się na małej tacce)
  • 5  ząbków czosnku
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz świeżo mielony, pieprz cayenne

odstep13
Zakupione przez nas śledzie odcedzamy i porządnie myjemy. Wkładamy do miski z wodą i mlekiem w proporcach 1:1(może też być sama woda), aby złagodzić ich smak. Im dłużej poleżą tym mniej będą słone. Ja odstawiam na minimum 30 min do godziny. W międzyczasie kroimy dość drobno por, dowolny kształt. Por aby zmiękły i trochę stracił swoją ostrość, wstawiamy dosłownie na 5 minuty do wody i gotujemy. Możemy też przez około 5 min gotować na parze, co jest zdrowszym rozwiązaniem, gdyż warzywo zachowuje wówczas więcej substancji odżywczych oraz makro- i mikroelementów. Płaty śledziowe gdyż już poleżą i będą gotowe kroimy na nieduże kawałki i wrzucamy do miski ze wszystkimi przygotowanymi wyżej składnikami. Na koniec dodajemy jogurt, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze jest odłożyć sałatkę do lodówki, aby się przegryzła.

Pozdrawiam i smacznego!


 

3 Comments

  1. Witam!
    Ja mam takie pytanie odnosnie preparatow jakie stosowalasc w trakcie
    diety przeciwgrzybiczej. Ja jak narazie stosuje Fluconazol juz ponad miesiac i wedlug mojej lekarki to powinno pomoc. Ale ja nadal mamy biały nalot na języku i czuje jak by mi cos stalo w gardle. Zaczynam sie tym martwic bo poprzednim razem dgy dostalam fluconazol pomogl juz po dwuch tygodniach bez diety. A tym razem cos jest nie tak mimo diety.cco prawda zaczelam ja nie calkiem w lasciwie po w pierwszym tygogniu jadlam ziemniaki i twarogicbo tak zakecila mi lekarka ale poprzeczytaniu twojego bloga przeszlam na mozzarelle wyeliminowalam ziemniaki i wszystko inne co zawiera cukier nawet jogurty i mizzarelle a jezykci przeszkodacwcgardle nadal mi towaszyszy. Sporo juz schudlam a w badaniach krwi wyszlo mi ze mam 35% neutrofili podwyzszony cholesterol i albuminy boje sie ze tomoze znaczyc cos zlegovdo lekarki ide dopiero w przyszlym tyodniu .zrobie sobie jeszcze badenie moczu, wymaz z jamy ustnej i kał na pasozyty i grzyby. Moze to pomoze dobrac lek który z walczy te grzyby ktire nnie tak męczą. Bardzo prosilabym o pomoc rade do jakiego lekarza sie udac i jakich preparatow spróbować zeby jakoś zwalczyć tę chorobę.

    • Witam. Nie powinna Pani oddawać swojego zdrowia ludziom, którzy nie znają się na diecie, bo na tym zna się dietetyk, z resztą nie każdy dietetyk zna się na kandydozie. Lekarze często nie zajmują się leczeniem grzybic z uwzględnieniem budowania flory bakteryjnej i często przepisują leki, antybiotyki, które rujnują zdrowie pacjenta. Grzyb powraca i to ze zwiększoną siłą, ponieważ dobra flora bakteryjna podczas brania antybiotyku, ulega zniszczeniu, a to ona blokuje namnażanie się grzyba Candida. Nie polecam brania suplementów, bo to też jest niezły biznes, który żeruje na naszej niewiedzy. Są tam różne laboratoryjne świństwa np. gliceryna albo witamina C, która nie ma nic wspólnego z witaminą C jaką znamy z warzyw czy owoców. Organizm tego nie zna i wydali. Polecam i co sama piję to czystek, szałwia, rumianek, wodę ciepłą, którą piję na czczo z sokiem z cytryny, czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem, pieprz cayenne. W skrócie- przyjmować wszystko co naturalne i co nasz organizm zna. Unikać substancji wytworzonych przez człowieka( cukru, leków) i jedzenia przetworzonego co przyczynia się do niszczenia naszej dobrej flory bakteryjnej. CHODZI O ODBUDOWANIE FLORY BAKTERYJNEJ, A NIE SZKODZENIE JEJ. Organizm sam wróci do normy, jeżeli nie będziemy mu w tym przeszkadzać. Powinna Pani jeść jogurty i kefiry, bo to one budują nam dobrą florę i pomagają usunąć problemy trawienne i zaparcia, które mogą pojawiać się przy diecie Candida. Niektórzy wypowiadają się źle o kefirach, gdyż są tam grzybki kefirowe, a grzybów nie powinno się jeść. Polecam więc jogurty ale te, które nie posiadają mleka w proszku i jest na nich napisane- bakterie kwasu mlekowego- bakterie mlekowe-które są naturalnymi probiotykami. Nie można probiotyków przedawkować ich nadmiar jest wydalany. Często czytam o probiotykach medycznych i jest to jedyny ,,medyczny preparat” który biorę pod uwagę…ale jeszcze się nad tym zastanawiam, lubię wiedzieć i widzieć co jem …. Ważne jest by nie przyśpieszać procesu leczenia. Wiele lat niszczeń organizmu cukrem, antybiotykami, drożdżami, nie można wyleczyć w dwa tygodnie i to jeszcze przepisywanymi przez lekarzy antybiotykami! Jest to niemożliwe. Czytałam, że ludzie odzyskują dobre samopoczucie dopiero po roku stosowania diety, a grzyb i jego zarodniki siedzą w organizmie ok 4 lata. Każdy kto przeszedł przez to piekło nie powróci do starych nawyków i bez względu czy jest to uleczalna choroba czy nie, jak niektórzy to opisują to nie warto się dołować. Należy pozwolić organizmowi na regenerację i w przyszłości chronić się przed tym co nas doprowadziło do tej choroby. Pozdrawiam i zdrowia życzę.

  2. Smakowity przepis! Od dłuższego czasu szukalam przepisow przy kandydozie i wreszcie znalazlam ☺ na pewno wypróbuję sałatkę.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
 
shared on wplocker.com