Smażony łosoś z bazylią

Smażony łosoś z bazylią

  • filet łososia ( ok. 300 g )
  • przyprawy: sól morska, pieprz świeżo mielony, świeża bazylia
  • olej kokosowy (lub inny dowolny – ja wybrałam oliwę z oliwek

odstep13

Najpierw oczyszczamy skórę łososia z łusek. Po bardzo dokładnym oczyszczeniu ( nie może nic na niej zostać , bo skórka będzie do jedzenia) należy umyć rybę i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Nacinamy łososia, tak aby nie przeciąć go na wylot wzdłuż,i umieszczamy w nacięciach przyprawy i listki świeżej bazylii. Od strony skóry, delikatnie skropić rybę oliwą, tak aby weszła w nacięcia.

Nagrzewamy olej na patelni i kładziemy na nią rybę dopiero gdy będzie mocno nagrzana. Zaczynamy smażyć od strony ze skórką, i czekamy aż ryba zetnie się do około połowy , 2/3 swojej wysokości po czym obracamy , i dosmażamy, aż ryba będzie gotowa. Smażymy na dużym ogniu aby skórka była chrupiąca.  Proces smażenia zależy od grubości fileta, dlatego najlepiej cały czas kontrolować sytuację i sprawdzać, czy się nasza ryba nie przypala. Do tego dania najlepiej wybierać średnie lub nawet cieńsze filety. Gruby filet sprawdza się lepiej w piekarniku.

Do ryby podajemy dowolne warzywa na jakie mamy ochotę. Ja dodałam troszkę zielonej papryki i selera.

Smacznego i pozdrawiam.



 

 

One Comment

  1. Nie byłam nigdy zwolenniczką ryb, a tym bardziej jedzenia ich ze skórą!! Ale muszę powiedzieć, że ten przepis mnie zachwycił. Super smak ryby… w ogóle nie ma nieprzyjemnego posmaku ani zapach. Jest idealna i mięciutka. Najlepszy przepis z całego zbioru jak dla mnie! Dzięki:)

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
 
shared on wplocker.com