Świeże szparagi z udkami kurcząt i rukolą

Świeże szparagi z udkami kurcząt i rukolą

  • 2 udka z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów
  • olej kokosowy
  • ćwiartka cytryny
  • łyżka masła
  • pieprz cayenne, sól morska, bazylia, czosnek granulowany

odstep13

Nastawiamy pół garnka wody i szykujemy szparagi – myjemy i odcinamy ok 5 cm korzonka, gdyż po ugotowaniu jest włóknisty i ciężko go się je. Do wody masło i wyciskamy cytrynę. Gdy woda się zagotuje wrzucamy na 3 -4 minuty umyte szparagi.

W między czasie przyprawiamy udka kurczaka, zagrzewamy nie wielką ilość oleju kokosowego na patelni (około małej łyżeczki) i smażymy mięso. Mięso smażyło się ok. 10 min. Podajemy na talerzu np. z rukolą.

Pozdrawiam i smacznego!

 

3 Comments

  1. to danie wygląda tak smakowicie, że już mi lepiej, bo miałam kryzys dietetyczny :)

  2. Czy można zastąpić kurczaka kotletami sojowymi lub inną potrawa wegetariańską?

  3. Soja jest jak najbardziej dozwolona podczas całego okresu diety od I do IV Etapu jej trwania. Warto jedynie znaleźć firmę która produkuje ze 100% mąki sojowej, gdyż niektóre firmy do składu dodają mąkę ziemniaczaną która nie jest wskazana. Sama Soja, szczególnie ta niemodyfikowana genetycznie, ma dość mało cukru, za to dużo błonnika, którym żywią się bakterie jelitowe, walczące z candidą i dużo białka. Dzięki czemu zastąpienie mięsa kotletami sojowymi nie będzie miało negatywnego wpływu na dietę.

    Pozdrawiam!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
 
shared on wplocker.com