Szaszłyki

Szaszłyki

  • 1 cała pierś kurczaka/li>
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona (nie dawać w pierwszym etapie – w zamian tylko paprykę zieloną)
  • 2 małe cebulki
  • ja zapomniałam, ale można jeszcze dołożyć cukinię
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz cayenne, papryka słodka, bazylia, sól morska

odstep13
Danie to niesamowicie szybko się przygotowuje, dodatkowo nie jest drogie. Pewnie większość zna taki rodzaj szaszłyków, ale wrzucam dla przypomnienia do przepisów:) Mi się dzisiaj przypomniały i miałam je na obiad. Wystarczy jakieś 10 min. Kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w przyprawach. Warzywa także kroimy na małe kawałki, a cebulę i cukinie w paski. Cukinię doprawiamy przynajmniej pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym, inaczej jest bez smaku. Całość na zmianę nabijamy na patyczki do szaszłyków.

Gotowe szaszłyki układamy na tackach aluminiowych lub kratce i wstawiamy do piekarnika na 180-200 st. na około 25-30 min. Jeśli ich nie mamy tacki ani kratki i chcemy położyć na płaskiej blaszce to należy pamiętać aby w połowie czasu obrócić szaszłyki, gdyż z piersi zaczyna podczas pieczenia wypływać woda, i mięso z szaszłyków bardziej się ugotuje niż upiecze.

Ja podaję z sosikiem czosnkowym: 1 mały jogurt, kilka ząbków czosnku + przyprawy: sól morska, pieprz świeżo mielony oraz czosnek granulowany.

Pozdrawiam i smacznego!;)

 

One Comment

  1. Super!. Wielkie dzięki za przepisy. Właśnie zaczynam dietę i twoja strona jest bardzo pomocna. Dziękuje i pozdrawiam! :)

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
 
shared on wplocker.com