Wodorosty Wakame z warzywami

Wodorosty Wakame z warzywami

  • mała garstka suszonych wodorostów wakame
  • 1 duża cebula
  • łyżka oleju kokosowego
  • 3-5 ząbków czosnku
  • zielone warzywa (1/2 brokuła, mała cukinia, zielona fasolka, zielona papryka)
  • 1 marchew (zrezygnować w I etapie diety)
  • przyprawy: świeża bazylia, świeżo mielony pieprz, szczypta soli morskiej, szczypta pieprzy cayenne, oregano)
  • kilka kropli cytryny
  • ciemny sezam

odstep13
Garstkę wodorostów wakame odstawiamy do miseczki z wodą. Należy pamiętać, że suszone wodorosty po zanurzeniu w wodzie zwiększają swoją objętość około 10-krotnie! Także z małej garstki uzyskamy wypełnioną miseczkę średniej wielkości:) Cebule drobno kroimy i podsmażamy na patelni na oleju kokosowym. Do cebuli wyciskamy czosnek. Marchewkę zcieramy na tarce i dodajemy do cebulki, aby troszkę zmiękła. W między czasie na parze do miękkości gotujemy brokułi i fasolkę szparagową. Gdy już to będziemy mieli gotowe wszystkie składniki wraz z wodorostami wakame wrzucamy na patelnię, chwilę podsmażamy, około 5 minut i gotowe:)

Smacznego!

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
 
 
shared on wplocker.com