CEBULA

super żywność grzybica candida cebula

Cebula to roślina należąca do rodziny czosnkowatych. Jest to kolejny naturalny antybiotyk oraz prebiotyk. Zawiera substancje bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. Likwiduje bakterie odporne na działanie antybiotyków. Cebula dostarcza do organizmu dużo składników odżywczych. Dobrym sposobem na katar jest wąchanie pokrojonej cebuli. Cebulę, ze względu na swoje właściwości fungistatyczne zaleca się jeść w większych ilościach po antybiotykoterapii.

Dodatkowe właściwości cebuli to: podnoszenie odporności organizmu dzięki dużych ilości witamin: C, A, B1, B2, PP oraz fitoncydy, siarki, fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu. Cebula pobudza wydalanie moczu, przez co usuwa nadmiar wody z organizmu. Dzięki temu działa korzystnie dla osób cierpiących na reumatyzm i artretyzm; choroby, przy których występuje opuchlizna kończyn; uremii (zbyt dużej ilości mocznika we krwi); albuminurii (występuje przy zbyt wysokiej zawartości białka w moczu) oraz osób cierpiących na zaburzenia w oddawaniu moczu.

Cebula zmniejsza nadciśnienie. Zapobiega procesom gnilnym w jelitach, dzięki czemu ilość gazów się zmniejsza i reguluję się proces wypróżniania. Pomaga też w gojeniu ran i leczeniu zapalenia skóry.

LECZENIE

Jeść najlepiej w formie surowej, zachowuje najwięcej właściwości zdrowotnych. Niezwykłe właściwości ma sok z cebuli, można go spożywać jako dodatek do koktajli lub soków warzywnych. Na katar, przy zapaleniu zatok, należy wąchać cebulę, gdyż pomaga udrażniać nos poprzez obkurczanie się śluzówki, w związku z czym stany zapalne błony śluzowej nosa szybciej się goją.

Co ciekawe cebula pokrojona np plastry i rozstawiona w pokoju oczyszcza go bakterii, wirusów, a przede wszystkim zarodników grzybów. Dzieje się tak ze wzgledu na właściwości fitoncydy, ktróa po pokrojeniu cebuli unosi się w powietrzu.


 
 
 
shared on wplocker.com