CYTRYNA

super żywność grzybica candida albicans cytryna

Mimo że, cytryna jest kwaśna, to działa odkwaszająco na nasz organizm. Równowaga zasadowo-kwasowa jest ważna w komponowaniu diety, gdyż bakterie i grzyby rozwijają się właśnie w środowisku kwaśnym. Dla porównania cukier mimo, że jest słodki ma działanie kwasotwórcze. Cytryny są bogatym źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego), dzięki czemu pomaga budować odporność organizmu przed czynnikami zakaźnymi. Pozostałymi istotnymi składnikami cytryny są: witamina A , witaminy z grupy B (kwas pantotenowy, pirydoksynę i kwas foliowy), miedź, żelazo, potas oraz wapń.

Badania wykazują że spożywanie cytryny zmniejsza ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, co oznacza, że jest lekarstwem na wszelkie choroby.

Sok z cytryny działa antybakteryjnie, a mieszanka soku z cytryny i wody pomaga w usuwaniu nadmiaru toksyn z organizmu.

Olejek cytrynowy pomaga w koncentracji i ma działanie pobudzające czujność. Może być używany jako odswieżacz powietrza lub można zastosować picie wody z cytryną co kilka godzin dla uzyskania podobnego efektu.


 
 
 
shared on wplocker.com