PESTKI DYNI

super-żywność-grzybica-candida-PESTKI DYNI


Pestki dyni są często niedoceniane przez zwolenników zdrowego odżywiania. Pestki dyni zawierają wiele witamin z grupy B ? B1, B2, PP, a także witaminę C. Są bogate w omega-3 kwasów tłuszczowych, żelazo, mangan, miedź, cynk, selen, wapń, fosfor, magnez. Dzięki tym wartościom dynia ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Kwas tłuszczowy Omega-3 jest również pomocny w zwalczaniu depresji i objawów zakażenia grzybami Candida. Ponadto niedobory tego kwasu tłuszczowego, powodują złą pracę tarczycy przez co poziom hormonów tarczycy w organizmie organizmu jest za niski. Zbawienny dla osób z trądzikiem, uczących się i tych którzy pragną aby ich cera wyglądała świeżo i zdrowo.

Dynia i jej pestki znane są i używane od tysięcy lat jako środek profilaktyczno – leczniczy. Dynia to owoc, którym zainteresować się powinny osoby odchudzające się i te, mające problemy z jelitami oraz nadciśnieniem. Pestki dyni stosuje się, aby zwalczyć glistę ludzką i tasiemca. Owoc dyni uważany jest również za afrodyzjak.

Pestki dyni są źródłem wysokowartościowego białka budującego mięśnie ludzkie, dlatego powinny być stosowane, przy małej ilości spożywanego mięsa, lub przez osoby pragnące rozwijać swoja tkankę mięśniową.

Pestki dyni pomagają w zwalczaniu depresji, stanów lękowych, poczucia niepokoju i nerwicy dzięki temu, że zawierają tryptofan, prekursor serotoniny i niacyny oraz kwas glutaminowy, który jest ważnym neuroprzekaźnikiem.

LECZENIE

Owoc dyni oraz jej pestki używane są od pokoleń jako środek profilaktyczno- leczniczy. Nasiona dyni używamy do koktajli, sałatek. Warto jeść pestki dyni jako przekąskę.

 
 
 
shared on wplocker.com